Güneş Koruyucu

SPF (Sun Protection Factor) olarak kullanılan ve güneşten koruma faktörü (GKF) denilebilen bir ifade olup daha çok güneşin UVB etkisinden koruma sağlar. Bunun yanında UVA koruması olan ürünler de vardır. SPF bir kişinin kullandığı ürün ile deride bronzlaşma için geçen süreyi ifade etmektedir. Yani bir kişi ürün kullanmadan 12 dakikada bronzlaşıyorsa ve ürünü kullanıp güneşte kaldığında 120 dakikada bronzlaşırsa, kullandığı ürünün SPF ’si 10 demektir.

   Güneşten koruyucuların büyük bir kısmı UVB ışınlarını engeller, 15 korumalı bir ürün güneş ışınlarını %90 absorbe eder. Faktör numarası yükseldikçe koruma %1 oranında artar, +50 bir güneşten koruyucu %95’ e yakın bir koruma sağlar. Bu nedenle deri tipine bağlı olmakla beraber ülkemizde yaşayan kumral, buğday ve esmer tenli kişiler için SPF 15 koruma genel anlamda yeterli olmaktadır.

   *İnsan vücudunda bulunan D vitamininin yaklaşık %90’ı güneş ışınlarının vasıtasıyla derinin en alt tabakasında sentezlenir. Her gün 10 -15 dakika güneşe çıkmak vücudumuzun ihtiyacı olan D vitaminini önemli oranda karşılar.  Sentez için cilde direk güneş ışını teması gereklidir, cam ve tül arkasından güneşlenmemelidir. Güneş koruyucu krem kullanılmamalıdır 10.00 -15.00 saatleri arasında 30 dakika güneşlenen bir kişinin vücudunda 10,000 ile 25,000 IU D vitamini sentezlendiği gösterilmiştir. Bu süre ve miktar yeterlidir. Kutuplarda değilseniz ve güneşin erken ışıklarıyla kapalı bir ofise girip akşam saatinde çıkmıyorsanız, güneş ülkemizde size yeterince D vitamini sentezi yapmanızı sağlayacaktır, güneş kremi kullanmasanız dahi.

 

 

Diğer Yazıları: Nihan Kayalıoğlu

Zuzucan

Zuzucan, 2009 yılında Çiğdem Özdemir tarafından Kosgeb, AB, Kişgem gibi resmi kuruluşların...
Devamı

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir