Lohusa Depresyonu Nedir?

Kelime anlamı doğum yapmış kadın.

Google’da şerbeti, tacı, terliği, geceliği, ziyareti ya da fiziksel alametleri çıkar.

Kanama, dikiş, mastit, süt yetmezliği gibi korku pompalayan kelimeler eşliğinde depresyonu 40 gün olarak tanımlanır.

Bence bugüne kadar kendisinin toplum tarafından kız, kadın, bekar, nişanlı, evli gibi tanımlanmasına farkında olmadan izin vermiş; şimdi de toplumun annelik tanımına sığmaya çalışan bu sırada da etraf tarafından dışlanmadan içinden gelen anneliği ortaya çıkarmaya çalışan kadın.

Yeni sıfatının hiç deneyimlemediği rolüne alışırken yeni endişeler ve beceriler edinen, bunları da tek başına yaptığını sanan insandır, lohusa.

Kadının artmış endişeleri nedeniyle kendine güvenini kaybetmesi, yalnızlık ve korku hissetmesidir. Anne olmanın bebeği emzirmek, altını değiştirmek, uyutmak, yıkamak ve bunları tekrarlamanın çok daha ötesinde olduğunu bilen kadının hisleridir ”Lohusa Depresyonu”.

Dünyaya yeni gelmiş canlının sağlığı, açlığı, mutluluğu bir ömür ondan sorulacaktır artık. Bu kadın yalnız, yetersiz ve beceriksiz olmadığını bilmeye ihtiyaç duyar.

Emzirme seansları arasında aynada kendisini tanıyamayabilir, yapabilecek miyim endişesi hissedebilir, ağlayabilir, yataktan çıkmak, çocuğuna bakmak hatta emzirmek bile istemeyebilir.

Sakin, ama az ama çok hepimiz benzer şeyler atlattık. Kimimiz kaçtı, kimi çocuğuna yapışıp her işine koştu. Kimimiz kendini işe attı, kimimiz depresyona girmemek için hamileyken diyet, spor yapıp daha hastanedeyken ideal kilosuna kavuştu.

İşe yaradı mı? İçinden insan çıkan, tüm sistemi değişmiş, hormonları tarafından yönetilen ve kendini sadece anneliğe adamış bu kadında en çok işe yarayan eşi!

Sarılmanın, “ben buradayım” seni seviyorum, birlikte yapacağız demenin büyülü etkisini hatırlatmak isterim Lohusa Depresyonu Farkındalık Haftası dolayısıyla!

Sevgili baba, daha önce anne/lohusa olmuşlara, çok bilmişlere, hısım ve akrabalara karşı harika bir kalkan olabilirsin bu fırsatı kaçırma!

Eşine sımsıkı sarıl, ona güvende ve güzel olduğunu hissettir. Lohusa değilse bile! Sen de şanslı lohusa, eşine teşekkür et hadi çekinme!

 

Kelime anlamı doğum yapmış kadın. Google’da şerbeti, tacı, terliği, geceliği, ziyareti ya da fiziksel alametleri çıkar. Kanama, dikiş, mastit, süt yetmezliği gibi korku pompalayan kelimeler eşliğinde depresyonu 40 gün olarak tanımlanır. Bence bugüne kadar kendisinin toplum tarafından kız, kadın, bekar, nişanlı, evli gibi tanımlanmasına farkında olmadan izin vermiş; şimdi de toplumun annelik tanımına sığmaya çalışan bu sırada da etraf tarafından dışlanmadan içinden gelen anneliği ortaya çıkarmaya çalışan kadın. Yeni sıfatının hiç deneyimlemediği rolüne alışırken yeni endişeler ve beceriler edinen, bunları da tek başına yaptığını sanan insandır, lohusa. Kadının artmış endişeleri nedeniyle kendine güvenini kaybetmesi, yalnızlık ve korku hissetmesidir. Anne olmanın bebeği emzirmek, altını değiştirmek, uyutmak, yıkamak ve bunları tekrarlamanın çok daha ötesinde olduğunu bilen kadının hisleridir”Lohusa Depresyonu”. Dünyaya yeni gelmiş canlının sağlığı, açlığı, mutluluğu bir ömür ondan sorulacaktır artık. Bu kadın yalnız, yetersiz ve beceriksiz olmadığını bilmeye ihtiyaç duyar. Emzirme seansları arasında aynada kendisini tanıyamayabilir, yapabilecek miyim endişesi hissedebilir, ağlayabilir, yataktan çıkmak, çocuğuna bakmak hatta emzirmek bile istemeyebilir. Sakin, ama az ama çok hepimiz benzer şeyler atlattık. Kimimiz kaçtı, kimi çocuğuna yapışıp her işine koştu. Kimimiz kendini işe attı, kimimiz depresyona girmemek için hamileyken diyet, spor yapıp daha hastanedeyken ideal kilosuna kavuştu. İşe yaradı mı? İçinden insan çıkan, tüm sistemi değişmiş, hormonları tarafından yönetilen ve kendini sadece anneliğe adamış bu kadında en çok işe yarayan eşi! Sarılmanın,“ben buradayım” seni seviyorum, birlikte yapacağız demenin büyülü etkisini hatırlatmak isterim Lohusa Depresyonu Farkındalık Haftası dolayısıyla! Sevgili baba, daha önce anne/lohusa olmuşlara, çok bilmişlere, hısım ve akrabalara karşı harika bir kalkan olabilirsin bu fırsatı kaçırma! Eşine sımsıkı sarıl, ona güvende ve güzel olduğunu hissettir.Lohusa değilse bile!Sen de şanslı lohusa,eşine teşekkür et hadi çekinme! #lohusayilfarkindayim #bepantholbabydestegiyle #onuncuay @Uykusuzanneler @bepantholbabyturkiye

A post shared by Nihan Kayalıoğlu (@nihankayalioglu) on

Tags from the story
Diğer Yazıları: Nihan Kayalıoğlu

Anneler ne kadar sosyal medya kullanıyor

Babycenter’ın comScore ile ortak yürüttüğü 1480 online anne ile yapılan “2013 Sosyal...
Devamı

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir