Özel Olimpiyatlar

Biz kimiz?
Özel Olimpiyatlar Türkiye, tüm dünyada yer alan, hatta dünyanın en yaygın sivil toplum kuruluşu ve en büyük amatör spor organizasyonu diyebileceğimiz Special Olympics’in bir parçasıdır. Türkiye’de özel eğitim gereksinimi olan bireylerin spor yoluyla diğer bireylerle bir araya gelerek, sosyal hayata katılımlarını desteklemek amacıyla 1982 yılında Prof. Dr. Hıfzı Özcan ve Sakıp Sabancı’nın önderliğinde temelleri atılmıştır. 2002 yılından bu yana da Dilek Sabancı’nın Onursal Başkanlığında Türkiye Özel Sporcular Eğitim ve Rehabilitasyon Derneği (TÖSSED) çatısı altında yol almaktadır.

Amacımız ne?
Özel eğitim gereksinimi olan bireyleri, yakın çevrelerinin dar sınırlarından çıkarıp yaşamın akışı içine çekmek, diğer bireylerle spor ve sosyal alanlarda bir araya gelmelerini sağlayarak, onlara toplumda saygı gören yararlı ve üretken bireyler olabilme fırsatı vermek bizim varoluş nedenimiz. Yaptığımız tüm işlerde bunu gözetiyoruz. Faaliyetlerimize katılan her özel sporcu muhakkak bir madalya kazanıyor. Dediğimiz gibi zaten burada amaç kazanmak değil sporun birleştirici gücü altında onlara benzersiz bir deneyim yaşatmak.

Neler yapıyoruz?
Özel eğitim gereksinimi olan bireyler -ki biz onları özel sporcular olarak adlandırıyoruz- ile diğer bireyleri bir araya getirdiğimiz; Birleştirme Projesi, Dilek Sabancı Karma Futbol Projesi, Minik Sporcular Projesi, Bölgesel Yapılandırma Projesi, Sağlıklı Sporcu Projesi, Özel Olimpiyat Oyunları gibi birçok proje ve etkinliğimiz var.

Neden sporu seçtik?
Öncelikle sporun rehabilite etkisi var. Bir diğer önemli yönü de sporun birleştirici gücü! Spor yoluyla toplumun her kesiminden insanlar, farklılıklarına bakmaksızın kolayca bir araya gelebiliyor, kaynaşabiliyor. Ayrıca sporun sağlığa olan olumlu etkilerini de göz ardı etmemek gerekir.

Kaç kişiye ulaştık?
Özel Olimpiyatlar Türkiye Ailesi olarak, 2016 yılında ‘özel’ çocuklarımızı spor ve sosyal etkinlikler çerçevesinde diğer bireylerle bir araya getirerek 18 bin kişiye ulaştık. Bunu, kamu kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin, gönüllülerin, ailelerin, üniversitelerin, eğitim kurumlarının ve özel sektörün desteğiyle gerçekleştirdik. Ancak geldiğimiz noktayla yetinmiyoruz; daha fazla spor dalında, daha geniş bir coğrafyada, daha çok sayıda özel eğitim gereksinimi olan bireye ulaşmayı hedefliyoruz. Daha fazla özel sporcuya ulaşmak, hayatlarına dokunabilmek, bizim için paha biçilemez bir duygu… Gönül ister ki 2017’de bu sayıyı ikiye, üçe katlayalım, birlikte daha fazla çocuğumuzun hayatını güzelleştirelim… Ama ilk etapta 2017 yılı için, 22 bin kişiye dokunmayı hedefliyoruz.
Çağrımız ne?
Özel ve partner sporcularımızı Play Unified çatısı altında buluşturuyoruz. Bir sloganımız var: ‘Oyun Birlikte, Hayat Birlikte’ diyoruz… Oyunları ve hayatı birlikte güzelleştirmek istiyoruz. Projelerimizdeki tek amacımız, bu özel çocukları dar sınırlardan çıkarıp yaşamın akışı içine çekmek. Birlikteyken oyunların ne kadar eğlenceli olduğunu, hayatın ne kadar güzelleştiğini göstermek… Tüm bu amacımızı ve heyecanımızı bir ‘kırmızı top’un içine sığdırdık. Herkesi, oyun ve hayatı güzelleştirmek için bu ‘kırmızı top’un peşine düşmeye davet ediyoruz.

Tüm kamuoyuna da bir çağrımız var. Derneğimiz tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kamu kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin, gönüllülerin, ailelerin, üniversitelerin, okulların ve özel sektörün desteğiyle başarı kazanıyor ve gelişiyor. Özel Olimpiyatlar Türkiye, daha fazla spor dalında, daha geniş bir coğrafyada, daha çok sayıda özel eğitim gereksinimi olan bireylere ulaşmayı hedefliyor.
Daha çok destek demek daha fazla özel sporcuya ulaşmak, hayatlarına dokunabilmek, hem onlar hem kendimiz için önemli değişiklikler demek. Bu anlamda herkesin yapabileceği bir şeyler mutlaka var. Sosyal medyada yaptığımız paylaşımların yaygınlaşması bile bizim için çok önemli. Lütfen, bizden desteğinizi esirgemeyin!

Kırmızı top neyi simgeliyor?
Kırmızı top, mottomuz olan Play Unified/Oyun Birlikte Hayat Birlikte kavramını simgeliyor. Bu nedenle takım oyunlarında kırmızı topumuzu kullanıyoruz ve ‘Hayat birlikte, oyun birlikte’ diyoruz. Bundan sonraki etkinliklerimizde de bu topu sıkça görebileceksiniz.

Yeni kampanyamız ne?
Özel çocuklarımızın ihtiyacı olan şey, hayatta ve oyunda eşit şartlara sahip olmak… Onlara bu şartları sunabilmek için de toplumumuzdaki tüm duyarlı insanların desteği büyük önem taşıyor. Bizim faaliyetlerimize katılan her özel sporcu, muhakkak bir madalya kazanıyor, bu mutluluğu yaşıyor. Fakat Özel Olimpiyatlar Türkiye’de amaç kazanmak değil, sporun birleştirici gücü altında onlara benzersiz bir deneyim yaşatmak. Bu çocuklarımız arasında; hayatında ilk defa seyahat eden, ilk defa bir otelde ailesinden bağımsız konaklayan, ilk defa diğer bireylerle sosyal bir ortamda buluşanlar var. İşte yapılacak her bağış, onlar için böyle büyük ve önemli bir deneyimin kapılarını açmış olacak. Yapılan her bağış, onların diğer bireyler gibi eşit şartlarda spor yapmasına ve sosyalleşmesine olanak veren proje ve etkinliklere harcanacak. Bazen diğer bireylerle aynı masada yiyeceği eğlenceli bir yemeğe, bazen yeşil sahalarda gol sevinci yaşadıktan sonra boynuna takacağı bir madalyaya ya da spor yapmasına olanak verecek bir malzemeye dönüşecek.

Bu özel çocukların hayatına dokunmak isteyenler için üç farklı bağış toplama yöntemimiz var: SMS, Kredi Kartı ve Havale.

1- Tüm operatörlerden OZEL yazıp 1356’ya atılacak her SMS ile 10 TL bağış yapılacak.
2- Sitemiz ( https://www.soturkiye.org.tr/ ) üzerinden kredi kartıyla aylık düzenli ya da bir seferlik bağışlar yapılabilecek.
3- Havale ile Akbank, Özel Sporcular Spor Eğit.ve Rehabilitasyon Derneği Türk Lirası hesabına (TR890004600315888000166312 ) bağış yapılabilecek. Havale için herhangi bir ücret ödemek gerekmiyor.

İsteyenler tek seferlik, isteyenler her ay düzenli olarak, miktarı tamamen kendilerinin belirleyeceği şekilde bağış yapabilecek. Bağış miktarı ne kadar olursa olsun, bu özel çocukların hayatında büyük değişiklikler yapacağına inanıyoruz. Bu kampanyayla oyuna katılıp hayatı birlikte güzelleştirmek isteyenleri, yanımızda görmek istiyoruz.

“Biz özeliz, bağışlayın” diye seslenen bu çocuklara, tüm Türkiye’nin kulak vereceğine inanıyoruz.

#oyunbirlikte #hayatbirlikte

Facebook ozelolimpiyat
Twitter ozelolimpiyat
Instagram ozelolimpiyat
Web www.soturkiye.org.tr

Tags from the story
Diğer Yazıları: Nihan Kayalıoğlu

Tek başına bebek nasıl yıkanır 101

Ağlasa da 2 dakikalığına kendi odanıza aldığınız yatağına konulur… Yatak sadece bu...
Devamı

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir