“Her Doğumda 1 Diş Kaybedilir” Mi?

“HER DOĞUMDA BİR DİŞ KAYBEDİLİR” Mİ?

Bu hepimizin, annelerimizden ya da çevremizdeki diğer annelerden sıklıkla duyduğumuz bir söz, peki ne kadar doğru? İşte bu soruya Diş Hekimi arkadaşım Emel, MinikAynam okuyucuları için yanıt verecek…

Hamilelik sırasında bebeğin gelişimi için gerekli olan kalsiyumu annenin dişlerinden aldığı, bu nedenle annenin dişlerinin çürüdüğü halk arasında yaygın bir inanış fakat hamilelik döneminde annenin dişlerinden kalsiyum kaybı olduğunu gösteren herhangi bir bilimsel kanıt yok.

Hamilelik döneminde değişen hormon dengemiz ağız ortamında da bir takım değişikliklere neden olmaktadır. Dişetlerinde hassasiyet, dişeti kanamaları, dişeti büyümesi ve ağızda bir takım tat değişiklikleri birçok hamile bayanın karşılaştığı sorunlardandır. Bu durum sıklıkla ikinci üç aylık dönemde daha da şiddetlenebilmektedir.

Hamilelik döneminde meydana gelen kusma ve bulantılar ve dişetlerinde fırçalama sırasında meydana gelen kanama anne adayının ağız bakımını gerçekleştirmesini zorlaştırır. Tüm bunlara ek olarak tatlıya ve çikolataya olan düşkünlüğümüzün artmasıyla diş çürüğü oluşumu hızlanır.

Anne adaylarının özellikle hamilelik döneminde ağız bakımına ve beslenmelerine daha çok özen göstermeleri  gerekmektedir.  Bu özel dönemi ağız ve diş sağlığınızı koruyarak  atlatmak hiç de düşündüğünüz kadar zor değil.

 

İşte size birkaç basit öneri;

  1. Hamile kalmaya karar verdiğinizde, mutlaka diş hekiminize gidip muayene olun ve gerekli tedavileri yaptırın. Hamilelik öncesi diş tedavisini tamamlamamış ya da ihmal etmiş anne adaylarında çok daha şiddetli ağız ve diş sağlığı sorunları ile karşılaşılabilmektedir.
  2. A,C,D vitaminleri ile fosfor ve kalsiyumdan zengin meyve ve sebzeler, tahıl, süt ve mandıra ürünleri ile et, balık ve yumurtayı dengeli tüketmeye özen gösterin.
  3. Şekeri mümkün olduğunca az tüketmeye çalışın. Özellikle karemelalı yapışkan gıdalardan uzak durun.
  4. Dişlerinizi günde en az iki kez fırçalayın ve bunu alışkanlık haline getirin.
  5. Mutlaka yumuşak ya da orta sert kıllı diş fırçaları kullanın ve üç ayda bir diş fırçanızı değiştirin.
  6. Dişleriniz sıkı kontaklı ya da çapraşıksa günde en az bir kez diş ipi ile dişlerinizin ara yüzlerini temizleyin. Bu bölgeler diş fırçasının temizleyici etkisinden mahrum kaldığından, biriken yiyecek artıkları çürük oluşumuna neden olmaktadır.
  7. Diş eti problemlerinizi hafifletmek için gargara ya da tuzlu su ile ağzınızı çalkalayın.
  8. Yemekten sonra dişlerinizi fırçalayamayacağınız bir ortamdaysanız ağzınızı su ile çalkalayın. O da mümkün değilse bir bardak su için ya da şekersiz sakız çiğneyin.
  9. Asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durmaya çalışın. Yok ben duramam diyorsanız bu tür besinleri tükettikten sonra ağzınızı su ile çalkalayın ve dişlerinizi fırçalamak için en az bir saat bekleyin. Böylece asitin dişlerinizi aşındırıcı etkisini diş fırçasının mekanik etkisiyle desteklemiş olmazsınız.

Sağlıklı ve beyaz gülüşler…

Dr.Dt.Emel KARAMAN

Emel’e bir de sizin huzurunuzda teşekkür ederim…

Yorum yapın

Diğer Yazıları: Nihan Kayalıoğlu

Carre D’artistes İle Herkes İçin Sanat

Çocukların büyürken kendilerini keşfetmeleri, yaratıcılıklarını güçlendirmeleri ayrıca hata yaparak öğrenmeleri -bir tarafa-...
Devamı

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir