Sanal Dünyanın Bize Katkıları

Şubat 2013’de 100 milyon aktif kullanıcısı varken şimdilerde 700 milyon aktif kullanıcısı var instagram’ın.

O zamanlar bilgi, deneyim ve şahsi olaylar paylaşmak insanlara yalnız olmadığını hissettirirken; buradan yeni arkadaşlar edinmenizi bile sağlarken artık popülasyonun kalabalıklaşmasıyla tüm dengelerin değiştiğini düşünüyorum.

Burada fikri hür vicdanı hür insanların paylaşımları bulunurken artık satın alınmış, bir yapı veya görüşe hizmet eden paylaşımların bulunduğu sanal bir dünyaya dönüştü gibi?

Kimisi kişisel emellere, kimisi endüstriye hizmet ediyor. Bu dünyanın sınırları, hakkı, hukuku da pek bulunmuyor.

Mahalle baskısı, artık hangi ülkenin hangi sokağında oturduğunuz ile ilgili de değil.

İsteyen istediği gibi saydırıyor, haklıyor, ağzına geleni söylüyor. Gerçek hayatta Kocaeli’nde oturan ilkokul mezunu erkek bu sanal dünyada New York’ta üniversite okuyan Jason gibi hareket edebiliyor.

Amerika’da yaşayan playboy yıldızı İstanbul’da yaşayan “namuslu”, “inançlı”, “mükemmel” anneyi oynayabiliyor.

Bu kadar oyuncu arasında kendi gibi olanlar, algı yönetme çabası olmadan, olanı kendi yaşadıkları gibi yansıtanlar algı yöneticilerinin elinde oyun hamuru oluyor.

Üstelik buna karşı çıkmaya çalışınca da oyun bozan.

Haaa evet oyun bozan çünkü sabun köpüklerine üflüyor, balonları patlatıyor hem de sadece kendi olarak.

Bu oyuna malzeme olmaya devam etmek de; her şeye rağmen birlikte oluşturduğun güzel topluluğun içinde zorbaları yok sayarak mutlu mutlu yaşamaya devam etmek de bir seçim.

Eskiden iyi duygularla girip iyi duygularla çıktığımız, ilgimizi çeken paylaşımlara bakıp vizyon geliştirdiğimiz bu ütopyanın çökmekte olduğunu düşünen internet guruları Mea Culpa diyor.

Günümüzdeki sanal dünyanın bize katkıları ve bizden aldıkları bir teraziye konduğunda sizin için sonuç ne çıkıyor?

2011’den 2017’ye kadar yıl yıl değerlendirdiğinizde 2018 sosyal medya kullanımlarınız; takip ettikleriniz, yayınladıklarınız, beğendikleriniz ile ilgili bir planınız var mı?

Şubat 2013’de 100 milyon aktif kullanıcısı varken şimdilerde 700 milyon aktif kullanıcısı var instagram’ın. O zamanlar bilgi, deneyim ve şahsi olaylar paylaşmak insanlara yalnız olmadığını hissettirirken; buradan yeni arkadaşlar edinmenizi bile sağlarken artık popülasyonun kalabalıklaşmasıyla tüm dengelerin değiştiğini düşünüyorum. Burada fikri hür vicdanı hür insanların paylaşımları bulunurken artık satın alınmış, bir yapı veya görüşe hizmet eden paylaşımların bulunduğu sanal bir dünyaya dönüştü gibi? Kimisi kişisel emellere, kimisi endüstriye hizmet ediyor. Bu dünyanın sınırları, hakkı, hukuku da pek bulunmuyor. Mahalle baskısı, artık hangi ülkenin hangi sokağında oturduğunuz ile ilgili de değil. İsteyen istediği gibi saydırıyor, haklıyor, ağzına geleni söylüyor. Gerçek hayatta Kocaelinde oturan ilkokul mezunu erkek bu sanal dünyada New York’da üniversite okuyan Jason gibi hareket edebiliyor. Amerika’da yaşayan playboy yıldızı İstanbul’da yaşayan “namuslu”, “inançlı”, “mükemmel” anneyi oynayabiliyor. Bu kadar oyuncu arasında kendi gibi olanlar, algı yönetme çabası olmadan, olanı kendi yaşadıkları gibi yansıtanlar algı yöneticilerinin elinde oyun hamuru oluyor. Üstelik buna karşı çıkmaya çalışınca da oyun bozan. Haaa evet oyun bozan çünkü sabun köpüklerine üflüyor, balonları patlatıyor hem de sadece kendi olarak. Bu oyuna malzeme olmaya devam etmek de; her şeye rağmen birlikte oluşturduğun güzel topluluğun içinde zorbaları yok sayarak mutlu mutlu yaşamaya devam etmek de bir seçim. Eskiden iyi duygularla girip iyi duygularla çıktığımız, ilgimizi çeken paylaşımlara bakıp vizyon geliştirdiğimiz bu ütopyanın çökmekte olduğunu düşünen internet guruları Mea Culpa diyor. Günümüzdeki sanal dünyanın bize katkıları ve bizden aldıkları bir teraziye konduğunda sizin için sonuç ne çıkıyor? 2011’den 2017’ye kadar yıl yıl değerlendirdiğinizde 2018 sosyal medya kullanımlarınız; takip ettikleriniz, yayınladıklarınız, beğendikleriniz ile ilgili bir planınız var mı?

A post shared by Nihan Kayalıoğlu (@nihankayalioglu) on

Tags from the story
Diğer Yazıları: Nihan Kayalıoğlu

İstanbul Yakınlarında Haftasonu Tatili

Haftasonu için İstanbul yakınlarında bir yerlere mi gitmek istiyorsunuz o zaman bu...
Devamı

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir