uykusuz her gece…

dün gece yine uykusuz geçti… saat başı uyandı Can Ali ve burnu tıkanık olduğu için bir türlü huzurlu ve derin bir uykuya dalamadı… sabah burnu akıyordu ve hapşuruyordu… şimdi bu bir alerji semptomu mudur yoksa grip mi oldu? ateş yok krıgınlık yok ağlama bolca… sanki benim polen alerjim gibi bir reaksiyon gibi geliyor bana… bugün de güne dokturumuzu arayarak başladık. çok dolu yarın da kongreye gidiyormuş beni arayacak sekreteri 🙁 bekliyorum…
bugünün sabah kahvaltısı: zeytin, beyaz ekmek(fırın ekmeği), zeytinyağı, maydonoz açık bir bardak çay…

benim günlük beslenmemim büyük bir çoğunluğunu süt ve süt ürünleriydi aşağıdaki cümle bana o yüzden daha anlamlı geldi…
The severity of a food reaction is generally related to the degree of baby’s sensitivity and to the amount of the problem food that mom ate—the more food eaten and the greater baby’s sensitivity, the more severe the reaction. Food reactions may occur within minutes, but symptoms in breastfed babies more commonly show up 4-24 hours after exposure. If baby has an acute reaction to a new food, or to a food that mom ate a large amount of, then he will probably be back to normal within a couple of hours. If baby is sensitive to a food that mom eats frequently, symptoms may be ongoing.”

dikkat etmekte fayda var, şuanda tercüme edecek vatkim olmadığı için bulduğum makalelerin ingilizcelerini buraya koyuyorum daha sonra zaten bir site yapmayı planlıyorum. ben çektim, bu konuda bilinçlenmek lazım. besin alerjisi diyip geçmemek lazım, çeken bilir, ölümcül sonuçları olabiliyor. çocuğunuz gözünüzün önünde eriyor ve eğer süt emerken saptanırsa iyileşme olasılığı daha fazla hatta yok olma olasılığı diyelim.

If a breastfed baby is sensitive to a particular food, then he may be fussy after feedings, cry inconsolably for long periods, or sleep little and wake suddenly with obvious discomfort. There may be a family history of allergies. Other signs of a food allergy may include: rash, hives, eczema, sore bottom, dry skin; wheezing or asthma; congestion or cold-like symptoms; red, itchy eyes; ear infections; irritability, fussiness, colic; intestinal upsets, vomiting, constipation and/or diarrhea, or green stools with mucus or blood.”

şuanda elimden geldiğince total besin eliminasyonu yapıyorum. çünkü alerji olduğu varsıyılan besin anne sütünden 2-3 haftada ancak çıkıyor. inek sütü proteinin anne sütünden çıkması 1-2 haftayı bulurken bunun bebeğin sisteminden çıkması da bir o kadar alabiliyor.

Eliminating a food for less than 2-3 weeks may not be effective—cow’s milk protein, for example, can persist in mom’s body for 1½ – 2 weeks, and it may be another 1½ – 2 weeks before the protein is out of baby’s system.”

inek sütü alerjisi en sık rastlanan besin alerjisiymiş. kolik bebek sendromu, egzama, kusma- ben bu etkisini hiç bilmiyordum, -aslinda ben egzama ve dışında bir yan etkiden haberdar değildim- ishal, kanlı ishal, kabızlık, kurdeşen, hırlama ve burun akıntısı gibi semptomları var. sadece süt içmemek bu alerjiyi ortadan kaldırmıyor çünkü sorun inek sütünde bulunan bir proteinde. süt ve süt ütünleri pişse de bu proteine karşı alerji gelişiyor.
ayrıca inek sütüne karşı alerjisi olan bebeklerin büyük bir çoğunluğunda soya ve keçi sütüne karşı da alerji gelişebiliyor hatta dana etine karşı da!

Anne sütü ile beslenen bebeklerin süt ve süt ürünlerinden uzak durmaları gerekiyor ayrıca besin alerjisi olan bebeklerde aynı anda birden fazla besine alerji olma olasılığı da yüksek. kan tahlilleri de malesef bir gösterge olamayabiliyor, örneğin kanda çıkmayabiliyor. Eğer semptomlar, bebeğinizde besin alerjisi olduğunu gösteriyorsa siz anne olarak yediklerinizden bebeğinizin vücudunun reaksiyon gösterdiği besini diyetinizden çıkarmalısınız. Örneğin inek sütüne karşı alerjisi olduğunu düşünüyorsanız her türlü süt ve süt ürününden katiyetle uzak durmalıınız. ilk başta kolay gibi görünüyor ne var canım süt içmem yoğurt yemem gibi ama içine girdikçe yiyecek çok az şeyiniz kaldığını görüyorsunuz. ben tavuk, zeytinyağlı pilav-çünkü tereyağı da süt ürünü- bol bol yeşillik, -özellikle dereotu maydonoz kalsiyum açısından zengin olduğu için- beyaz fırın ekmeği,  üzüm, yeşil elma, armut, kuru kayısı ve hoşafını tüketiyorum. menümde başka hiçbir şey yok… pasta, kurabiye, dışarıdan alınan hiçbirşey -çünkü içerikleri belli olmuyor, katı yağlar olabiliyor- süt tozu, aklınıza gelebilecek birçok şey yok hayatımda…

bu süreç2-3 haftayı buluyor fakat bitmiyor!1-2 hafta içinde anne sütünden çıkıyor, 2-3 hafta sonrada bebeğin bünyesinden. besin alerjisi bitine kadar bu şekilde besleniyorsunuz, biz henüz ek gıdalara geçmedik ve 6.5 aylık olana kadar da geçmeyeceğiz. anne sütü alerjen bebekler için ilaç dolayısıyla ne kadar çok emzirebilirsem ve alerjen besinlerden ne kadar çok uzak tutabilirsem o kadar kurtulma şansımız var. bu arada bu diyet öyle bir şey ki bir zerre bile yasaklı ürünlerden olmaması gerekiyor aksi halde reaksiyonlar devam ediyor ve iyileşme yapamıyorsunuz. bilinenin aksine alerjik maddelerden uzak durdukça
alerjiler vücudu terk edebiliyor.

biz kan tahlili yaptırdık sonuçlarını bekliyoruz çünkü sempromlarımız oldukça ağırdı hatta geçenlerde somon yedim bile alerji yaptı. benim listemde bal, muz, hurma, kuru dut, domates de… şuanda alerji nezle de yaptı! omrom makinesiyle ventolin ampul ve serum fizyolojik veriyorum Can Ali ye…

kısacası Can Ali diş çıkarmıyor, her gece banyo yaptığı için üşütmüyor, ben ayaklarımı üşütmüyorum, fazlasını çıkarmıyor, kucağa alıştırmadım… besin alerjisi var… bütün bunları eğer bebeğiniz gün boyu sebepsiz ağlıyor, çığlıklar atıyor, kusuyor ve ishalse hatta ishalinde kılcal damar şeklinde kan varsa doktorunuza besin alerjisi meselesini açın mutlaka çünkü doktorlar bebek kg almamaya başlamdıkça bu konuda herhangi bir önlem almıyorlar. besin alerjisini öğrenmeniz için illa bebeğinizin 5 aylık olup artık kg almaması, uzamaması gerekmiyor…

Diğer Yazıları: Nihan Kayalıoğlu

Düdüğü Çal Kırmızıyı Göster

Sen biliyor musun beni? Neler yaşadığımı? Bütün gün hangi endişeler ile dürtüldüğümü?...
Devamı

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir