Carre D’artistes İle Herkes İçin Sanat

Çocukların büyürken kendilerini keşfetmeleri, yaratıcılıklarını güçlendirmeleri ayrıca hata yaparak öğrenmeleri -bir tarafa- hataya bile yer vermeyen tek olgu belki de sanatsal aktiviteler. Çünkü resim yaparken mesela, hataya yer yok, o çocuk, o çocuğun hayal gücü, orada her şey serbest, alabildiğine özgür. Toplum olarak sanata daha yakın olmamız gerekiyor. “Herkes için sanat” amacıyla yola çıkan Carre D’artistes Sanat Galerisi, Galeri Müdürü Özge Hanım’la “Sanatı Demokratikleştiriyoruz” sloganları ve daha pek çok konu hakkında konuştuk.

Sanat galerisi ne demek?

Sanat eserlerinin sergilendiği sanatsal aktivitelerin gerçekleştiği aynı zamanda hem kolektif hem bireysel çalışma, üretme ve sergileme alanı.

Amaçlarınızdan biri “herkes için sanat”, bu gerçekten mümkün mü?

Herkes için sanat mümkün hatta aksi düşünülemez. Sanat bir bireyin içsel dışa vurumu ve üretimidir. Bireyin içsel dünyasının sınıfı ve zümresi olamaz. Van Gogh yoksul bir ailenin çocuğuydu, Paul Cezanne da eserlerinin milyon dolarlara satıldığını hiç bilemedi. Orhan Veli Kanık şiirlerinde yaşadığı yoksulluğa değinirdi. Dünyaca ünlü grafiti sanatçısı Banksy eserlerini sokak duvarlarına yapmakta. Dolayısı ile sanat her kesimden insan tarafından üretildiği gibi her kesimden insanın da sahip olabildiği, destekleyebildiği bir üretimdir biçimidir. Carre D’artistes tam da bu anlayışla yola çıkarak ünlü sanatçıların ve gelecek vaad eden sanatçıların orijinal eserlerini uygun fiyatlara herkese ulaştıran bir konsept olarak dünyada hızlıca büyüdü.

Türkiye’deki Carre D’artistes Sanat Galerisi’yle diğer ülkedeki galeriler arasında farklılıklar var mı?

Dünya üzerinde 52 tane ülkede aynı konsept, aynı hizmet ve aynı eser kalitesi ile hizmet vermektedir.

Peki ülkemizdeki çocuklar ve yurt dışındaki çocuklar arasında fark var mı?

Dünyanın hiçbir yerinde çocukların saf ve yaratıcı dünyası arasında bir farklılık yok aslında. Ebeveynlerin onları yetiştirme biçimi arasında farklılıklar var.

Sanat galerinizde sadece resim sergileri ve resim atölyeleri mi gerçekleşiyor?

Hayır. Sanat galerimiz bütün dünya genelinde, sanatın herkes için olduğu prensibi ile yola çıkarak, herkese açık sanat etkinlikleri, eğitimler ve seminerler düzenlemektedir.

Sanatçılarımızın galerimizde veya belli noktalarda canlı performans yapması

Çocuk sanat atölyeleri

Yetişkin sanat atölyeleri

Resim workshop’ları

Sanat tarihi eğitimleri

Ünlü sanatçılarımızla sanat sohbetleri

Konsept söyleşi günleri

“Sanatı Demokratikleştiriyoruz” sloganından biraz bahsedebilir misiniz, nasıl ortaya çıktı?

Bundan 20 yıl önce kurucularımız Stephani Tossi ve Patrice Martineau şöyle bir soru soruyorlar

-Sanatı en çok seven,  destekleyen ve üretenler neden sanat eseri almakta zorlanır? Sanat eserleri, yoldan geçerken girip alabildiğin, sevdiklerine hediye edebildiğin ulaşılabilir parçalar olursa ancak, sanat gelişir, yayılır ve sanatçılar desteklenir bu da herkes için eşit sanat ve sanatı demokratikleştirmekten geçer.

– İşte Carre D’Artistes ortaya çıkış hikayesi…

Carre D’Artistes olarak şu an network’ümüzde dünya üzerinde 600 sanatçı 52 ülkede 100’e yakın galerimizle demokratik, bir sanat anlayışı ile herkes için sanat vadeden bir ekosistem.

Galeriniz eskiden İstanbul’da sanatın merkezi olan Beyoğlu’nda bulunuyor. Son yıllardaki değişim sizi de etkiledi mi? Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Ulaşılabilir fiyatlarla orijinal ve dünyaca ünlü sanat eserleri alabilme fikri Türkiye toplumunun çok hoşuna gitti, kurulduğumuz günden beri İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin her yerinden müşterilerimiz oluştu. Kulaktan kulağa sevgi ve destekle yayıldık. Beyoğlu’ndaki olaylar turistlerin gelişini olumsuz anlamda desteklese de, yerel müşteri ağımız her geçen gün daha çok büyümekte.

Her eve bir sanat eserinin ulaşması gerçekten mümkün mü?

Mümkün, biz galerimizde küçük mucizeler yaratmayı kendimize misyon edindik. Birçok güzel hikâye biriktirdik. Bunların arasında bizim galerimizle birlikte harçlık biriktirerek koleksiyoner olan lise öğrencilerimiz de var. Annesi-babası tarafından doğduğundan itibaren her doğum gününde minik bir sanat eseri alınan bebeklerimiz de, düğün ve ev hediyesi ölümsüz sanat eserleri hediye edilen yeni evli çiftlerimiz, emekli öğretmenlerimiz de var. Bu küçük mucizeleri birlikte yarattıkça, yayıldıkça herkesin evine sanatın ulaştığını gördük ve görmeye devam ediyoruz.

Etkinliklerinize katılmak isteyen anne, babalar size nasıl ulaşabilir?

Web sitemiz, sosyal medya hesaplarımız, mail adreslerimiz ve galerimizin telefon numarasından bize rahatlıkla ulaşabilirler.

Resim workshop’larınızda çocuklar ve ebeveynleri arasında farklılıklar görüyor musunuz? Çocuklar mı, ebeveynler mi daha hayalci?

Çocuklarımızın her zaman müthiş bir hayal gücüne sahip olduklarını görüyoruz her seferinde bizi şaşırtmayı başarıyorlar. Ebeveynler de çocuklarının hayal dünyası karşısında şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar ve onlara uyum sağlayamaya başladıklarında ortaya çok özel anlar ve ebeveyn-çocuk ilişkisinde yeni bir üretim alanının çıktığını görüyoruz. Özellikle çocuklarımızın çizdikleri resimleri çok özel bir sanat eseri gibi, sergilenebilir duruma getiriyoruz daha sonra özel bir çerçeveye koyup arkasında çocuğun ismini, yapılış tarihini ve ilk sanat eserine ilk imzasını attırıyoruz. Ebeveynler, çocuklarının ilk sanat eserlerini evlerinin duvarına asıyorlar. Bu önemli başlangıcın, çocuklarımızın gelişiminde çok önemli bir noktaya temas ettiğine inanıyoruz.

Sanat galerinizde yer alan eserlerin sahiplerini tanıyabilir miyiz? Kimler var, nasıl katıldılar?

Galerimiz dünyanın her yerinden sanatçıların başvurusuna açıktır. Her yıl Fransa’da toplanan önemli bir jüri tarafından belli kriterler doğrultusunda seçmelere katılınılır. Bu seçmelerde başarıyı elde edenler network’ün bir parçası olur. Eserleri dünyadaki bütün galerimizde belirli dönemlerde sergilenmeye başlar. Ülkemizden çok önemli tanınmış sanatçılarımız olduğu gibi dünyadan da çok önemli sanatçıların eserlerine ulaşmayı mümkün kılıyoruz.

14 sanatçınız var ve dünyadaki diğer sanat galerilerine gidiyorlar. Bu çok güzel. Peki size ulaşmak isteyen genç sanatçılar ne yapmalı?

Bize ulaşmak isteyen genç sanatçılarımız, web sitemizde nasıl sanatçısı olabilirim kısmında ki gerekli koşulları yerine getirip global merkezime başvuru yapabilirler.

İnternet sitesinden tablo satışınız var mı?

Evet online satışımız mevcut.

En yakın tarihli workshop’larınızın tarihlerini öğrenebilir miyiz?

Her ay bir workshop yapmaktayız.

Carre D’artistes Sanat Galerisi’nin gelecek için planları neler?

Carre D’artistes dünyada hızla büyürken, İstanbul galerimizin ikinci şubesini açmak, ülkenin birçok noktasına sanatı ulaştırmak, workshop’larımız ile daha geniş kitlelere ulaşmak gibi hedeflerimiz var.

Sanat için;  herkesin evine girebilen, hediye edilebilen günlük yaşamın parçası haline gelebilen bir algı yaratmak ise en büyük hedefimiz.

Sosyal medyada sizi nerelerden takip edebiliriz?

instagram: carredartistesturkey

facebook: carredartistesturkey

web sitesi: www.carredartistesturkey.com

mail: info@carredartistesturkey.com

Carré d’artistes – Source de plaisir et d’émotion

Diğer Yazıları: Nihan Kayalıoğlu

Annesi Çok Çalışan Küçük Bir Kızın Gerçek Hikayesi

Annesi çalışmayan küçük bir kızın gerçek hikayesi olarak da tersten okuyabilirsiniz… Size...
Devamı

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir