Zümrüt Özkan

Zümrüt Özkan Vol.3 www.yiyorumbuyuyorum.com

Geçtiğimiz haftalarda Zümrüt Özkan ile sohbetimizin ilk iki bölümünü paylaşmıştım. Biraz ara verdim 3. Bölümü yayınlamak için kusura bakmayın. Bu hafta sohbetimize kaldığımız yerden devam ediyoruz hem de konu yemeyen çocuğa ne yedirilir, 2 yaşındaki bir çocuğun örnek beslenmesi için Zümrüt Özkan ın tavsiyeleri…

Sen yemek ile ilgili bir eğitim almadın sanırım nereden geliyor bu yemek aşkı?

Kalabalık ve birbirine çok tutkun bir ailem var. Bu ailede en güzel paylaşımlar hep sofra etrafında oldu. O sofraları donatabilmek için severek yemek yapan aile bireylerini gözlemledim. Yemeği sevgi ile örtüştürmem ta çocukluğuma o dayanır… Kendi çocuğum olana kadar yemek yapmak benim için doymak ve doyurmanın ötesinde keyifli bir paylaşım aracıydı, oğlum doğduktan sonra sağlıklı büyütebilmek için bir amaç oldu… Yemek aşkı için eğitim gerekmiyor bence.

Kaan şu anda kaç yaşında sen işine döndün mü yoksa artık senin işin yemek ve çocuklar mı ?

Kaan neredeyse 10 yaşında… İşime devam ediyorum, ama iş saatlerim esnek olduğu için sıkıştırarak da olsa Yiyorum Büyüyorum’la ilgili çalışmalarıma zaman ayırabiliyorum. Her anne gibi yetişemediğim imdat dediğim zamanlar da olmuyor değil… Superwoman değiliz hiçbirimiz

Kaan şu anda nasıl besleniyor bize bir gününüzü anlatır mısınız?

Kaan’ın beslenme alışkanlıkları için yaptığım en güzel şey kahvaltıyı sevdirmek oldu. Haftanın her günü mutlaka çok sıkı bir kahvaltı ile güne başlar. Daha bir güne bile kahvaltı etmediği olmamıştır. Öğle yemeğini okulda yiyor ama okulda sunulan yemekleri hiç sevmiyor. Anlattıklarına bakılırsa haksız da sayılmaz… Eve çok acıkmış olarak geldiği için evde mutlaka bir ara öğünü oluyor. Bazen tost, ayran, çoğu zaman bir çorba çeşidi gibi… Ara öğünlerinde ve sabah kahvaltılarında meyve seçeneklerimiz; limonlu havuç, salatalık, marul tabaklarımız da klasiklerimizden. Akşam yemeklerimiz ise genelde çok sade. Birbirine uyumlu iki en fazla üç çeşit yeterli bence. Fazla çeşitle onu boğmak, gereksiz kalorilerle şişirmek istemiyorum. Bu yüzden fazla çeşit ve fuzuli porsiyon karşıtı bir yaklaşımım var. Kilolu bir çocuk olmasını asla istemem onun için ne kadar çok yediğine değil, ne yediğine önem veriyorum…

Benim oğlumdan yola çıkarsak 2 yaşında bir günlük bir yemek listesi verir misin bana?

Kahvaltı için ya süt, ya da taze sıkılmış meyve suyu…(Küçük bir bardak olsun ki sadece içtiği ile doymasın)… Ben Kaan’a tost ekmeklerini küçük karelere böler, her birinin üzerine farklı bir şey sürerdim… Tereyağlı, peynir domatesli, ballı vs. gibi vagonlar yapardım. Yumurtayı kayısı haşlayıp, sarısına ekmek batırarak yedirdiğim de çok olmuştur, keza omlet, krep vs. seçenekleri de sundum(Yumurta yedirme sıklığı ile ilgili uzmanların farklı görüşleri var. Haftada 3 veriyordum ben.)
Ara öğün: Meyve tabağı (iki çeşit)
Öğlen: Tavuk fileto ince şeritler halinde doğranıyor, una bulanıp çok az sıvıyağ eklenmiş seramik tabanlı tavada kapak kapatılarak önlü arkalı pişiriliyor. İndirmeden 1 yemek kaşığı kadar su eklenip 2 dakika daha tıkırdatılıyor ve yumuşacık oluyor… Bu yemeğin yanında sütlü patates püresi!
İkindi: Armutlu muhallebi… Beyaz muhallebi (un, nişasta veya pirinç unu ile) piştikten sonra içine küçük bir armut rendenin ince tarafı kullanılarak rendeleniyor, ve iyice karıştırılıyor…
Akşam: Sebzeli köfte (ince rendelenmiş havuç ve kabakla yapılan köfte), ama minik toplar halinde yuvarlanmış. Domates soslu makarna ve yoğurt….

Yemeyen çocuklar en çok neyi yer?

Yemeyen değil de çok seçen çocuk diyelim… Seçtiği ve az yediği için vicdan azabı çekip üzülen anne çocuğun önüne sıklıkla en sevilen çeşitleri sunar ki bunlar da genelde köfte, makarna, pilav, patates olur. Halbuki biraz sebat edilse ve çeşitler arttırılsa… Çocuğun gerçekten acıkmasına imkan sunulsa… Bir de abur cubur yer… Market tipi atıştırmalıklar, bisküvi, çikolata, şekerleme, cipsler vs… En fena alışkanlıklar

Sağlıklı beslenmek nedir?

Yaşamak için gerekli olan çeşitli besin öğelerini yeterli miktarlarda tüketmek beslenme ise, sağlıklı beslenme de bu çeşitli besin öğelerinin doğal, katkısız ve mevsimine uygun olanlardan seçilmesi diyebiliriz.

Bir çocuk için sağlıklı beslenmek nedir?

Çocuk için sağlıklı beslenme de onun hem fiziken hem de zihnen gelişmesi, yaşına uygun büyümesi, dış etkenlere, hastalıklara karşı dirençli olması için doğal, katkısız ve mevsimine uygun çeşitli besinleri yeterli miktarlarda tüketmesidir bence…

Bu kadar güzel tariflerin var bir dükkan açmayı düşünmez misin? Hem çocuklara yönelik hem de ailelere bence günümüzde en büyük eksiklik çocuklarla gidilebilecek yerlerin olmayışı…

Restoran mı? Şu an yok böyle bir düşüncem… Ben tarif vermeye devam edeyim, anneler evlerinde pişirsinler… Restoranda yiyip tekrar evlerine gidecekler, evde yine seçme, yememe sıkıntıları başlayacak, anne yine daralacak, çocuk yine makarna isterim diye tutturacak vs vs… Benim derdim annelere yemek satmak değil, çocukları için nasıl sağlıklı ve besleyici yemekler yapılabileceğini konusunda fikir vermek ve yapabildiklerimi paylaşmak… Zümrüt’ün tariflerini yapıyorum, Zümrüt’ün tariflerinden esinlendim demeleri, Zümrüt’ün restoranına gittik demelerinden çok daha değerli bence 😉

Not:Daha bitmedi devami var!!! Bekleyin bizi @zumrutozkan

Tags from the story
, , , ,
Diğer Yazıları: Nihan Kayalıoğlu

Dünya Kadınlar Günü

Herkes kadına şiddetten bahsedecek bugün ben kadının kadına ve hatta kendine yaptığı...
Devamı

1 Comment

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir