Başarılı Olmanızın Sırrı Zekânızda Değil, Davranışlarınızda!

Başarılı olmanın sırrı nedir? Hayranlıkla baktığımız çoğu insanın, hayatta başarılı olan tüm herkesin IQ seviyesi çok çok yükseklerde olduğu için mi bulundukları yere geldiler? Yoksa işin özünde bilmemiz gereken bazı noktalar mı var? Haydi bu konuda üzerinde yıllarını harcamış profesörler ne diyor, ona bakalım…

Psikolog Carol Dweck, tutum ve davranışlarınızın, IQ başarısından çok daha önemli olduğu sonucuna ulaştı. İşte davranışlarınızın, zekânızdan daha önemli olmasının nedeni!

Başarı söz konusu olduğunda bazı insanların beyinleri öyle bir çalışır ki, sanki kutsanmışlardır ve diğerlerini toz haline bile getirebilirler. Fakat Stanford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma bu fikrinizi değiştirebilir… ve hayattaki tutumlarınızı da…

Carol Dweck, tüm kariyerini davranış ve performans üzerine çalışarak geçiren bir psikolog. Son çalışması ise, davranışların ve IQ seviyesinin başarı üzerindeki etkisi.

Dweck, insanların öz davranışlarının iki kategori altında toplandığını söylüyor:

*Varlık zihniyeti

*Gelişim zihniyeti.

Varlık zihniyetine sahip biriyseniz, neyseniz o olduğunuza inanıyor ve değişimi, gelişimi reddediyorsunuz. Bu, sizin karşılaştığınız problemlere meydan okumanızı engelleyen bir düşünce. Kendinizi umutsuz hissettiren bir duruma sebep oluyor.

Gelişim zihniyeti kategorisindeki insanlar ise, çabalayarak kendilerini geliştirebileceklerine inanıyorlar. Daha zayıf bir zekâ seviyesine sahip olsalar da varlık zihniyeti kategorisindeki insanlardan daha iyi performans sergiliyorlar. Çünkü zorlukları benimsiyorlar ve bu zorlukları hayatta yeni şeyler öğrenmek adına karşılarına çıkan fırsatlar olarak değerlendiriyorlar.

Yetenek sahibi olmak, akıllı olmak gibi özellikler insana güven verir. Fakat sadece kolaylıklar karşısında. Hayattaki başarınızı belirleyen faktörler, karşılaşılan zorlukları nasıl ele aldığınızda yatar. Gelişim zihniyetiyle çalışan akla sahip insanlar bu gerileme dönemlerini ve hayattaki aksilikleri kollarını açarak karşılıyorlar.

Psikolog Dweck’e göre kişinin yaşamındaki başarı, başarısızlıklara nasıl baktığınızla ilgili. Gelişim zihniyetindeki kişilerin yaklaşımı şöyle: “Başarısızlık diye bir şey var, olabilir fakat ben bir problem çözücüyüm, şimdi başka bir yol denemeliyim.”

Bu iki taraftan hangisinde olursanız olun, bunu geliştirmeniz ve değiştirmeniz mümkün. Zihniyet ayarlarınızı ayarlamak ve büyümeye odaklanmak için yardımcı olacak bazı stratejiler var.

Çaresiz kalma. Hepimiz çaresiz kaldığımız anlardan kurtulabiliriz. Bu anlar, hislerimiz sonucu nasıl tepki verdiğimizin test edildiği anlardır. Ya o anlardan bir şeyler öğrenir ve ilerleriz ya da bizi aşağıya çekmesine izin veririz. Çaresizlik duygusuna yenik düşmese başarılı olacak olan pek çok insan vardır.

Walt Disney, Kansas City Star’dan kovuldu, çünkü “hayal gücü ve iyi fikirleri yoktu.”

Oprah Winfrey, TV’deki sunuculuk görevinden “hikâyeleri çok duygusal aktardığı” gerekçesiyle kovuldu.

Henry Ford, Ford ile başarıyı yakalamadan önce pek çok şirketten atıldı ve…

Ünlü yönetmen Steven Spielberg, USC’nin Sanat Okulu tarafından defalarca reddedildi.

Bu kişilerin varlık (sabit) zihniyetine sahip olduklarını düşünsenize… Hiçbiri reddedilmek ve kovulmaktan dolayı umutlarını yitirmediler, yenik düşmediler ve mücadele ettiler. Gelişim zihniyetine sahip insanlar çaresiz hissetmezler. Çünkü onlar başarılı olmak için başarısızlığı da yaşamak gerektiğini ve düşüp tekrar sıçramak için istekli olmak gerektiğini biliyorlar.

Hırslı ol. Güçlü insanlar tutkularının peşinden acımasızca koşarlar. Her zaman senden daha yetenekli birileri olabilir fakat içindeki tutkuyla bu eksiğini sen telafi edebilirsin. Güçlü insanların tutkuları, sınırsız bir mükemmelliği aramalarına neden olur. Warren Buffet, doğru tutkunuzu bulmanız için 5/25 tekniğini öneriyor. Önemsediğiniz 25 şeyi yazın. Daha sonra 20 tanesinin üzerini çizin. Geriye kalan 5 şey sizin gerçek tutkularınız. Diğer her şey sizin dikkatinizi dağıtıyor demektir.

Harekete geç. Gelişim zihniyetine sahip insanlar korkularının üstesinden gelebilirler çünkü onlar diğerlerinden daha cesurlar. Korku ve kaygıların üstesinden gelmenin en iyi yolu harekete geçmektir. İlerlemek ve harekete geçmek için mükemmel bir an yoktur. O an her zaman şu andır. Neden “bir şey” bekliyorsun? Harekete geçmek, başarısızlığa ilişkin korku ve endişeleri anından pozitife çevirir.

Ekstra 1 ya da 2 mil daha koş. Gelişim zihniyetli insanlar en kötü günlerinde bile tüm enerjilerini verirler. Kendilerini ekstra 1 mil daha koşmak için iterler. Bruce Lee öğrencileriyle birlikte her gün 3 mil koşuyormuş. Bir gün Bruce, iki mil daha koşmalarını istemiş. Öğrencileri yorulduklarını söylemişler ve koşmak istememişler. “İki mil daha koşarsam öleceğim.” diyen öğrencilerine Bruce Lee “O zaman koşun.” demiş. Öğrenciler bir hayli kızmışlar ama günün sonunda toplam 5 mil koşmuşlar. Bruce Lee şunları söylüyor:

“Fiziksel ya da başka herhangi bir uğraşınıza limitler koyarsanız, bu tüm ömrünüze yayılır. İşinize, ahlâkınıza ve varlığınıza… Sınır yok. Bir tepe var ancak orada kalmamalısınız. Onların ötesine geçmelisiniz. Eğer seni öldürecekse, öldürsün. Bir erkek (insan) sürekli seviyesini aşmalıdır.”

Her geçen gün biraz daha iyi olmuyorsan, muhtemelen biraz daha kötüye gidiyorsun. Ne çeşit bir hayat olabilir ki bu?

Sonuçları bekle. Gelişim zihniyetine sahip insanlar zaman zaman başarısızlıkların olabileceğini biliyor. Ancak sonucu görmeden asla pes etmiyorlar. Sonuca ulaşmak adına verilen çabalar, motivasyonunuzu korur. Sonuçta başarılı olamayacağınızı düşünüyorsanız, neden sıkıntı çekiyorsunuz?

Esnek ol. Herkes beklenmedik sıkıntılarla karşılaşabilir. Gelişme zihniyetli kişiler, olumsuzlukları iyileşme yolunda bir adım olarak görürler. Beklenmedik bir durumla karşılaşmak meydan okumak için bir fırsattır, sonuçları alana kadar esnek davranırlar.

İşler yolunda gitmediğinde şikâyet etme. Şikâyet etmek varlık (sabit) zihniyetin açık bir işaretidir. Gelişim zihniyetliler her şeyi bir fırsat olarak görür ve onlar için şikâyet edecekleri hiçbir yer yoktur.

Bunların hepsini bir araya getir. Küçük şeylere verdiğiniz tepkileri takip ederek, yukarıdaki stratejileri kendiniz için uygulayabilirsiniz.

 

weforum

Tags from the story
, ,
Diğer Yazıları: Nihan Kayalıoğlu

Çocuklu Hayat

zaman geçiyor, Can Ali büyüyor onunla beraber ben de hayatı öğreniyorum… kendime...
Devamı

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir